Spring til indhold

ÅOP-loftsloven presser kunderne ud i ulovlige lån

Af flere artikler i dagspressen fremgår det, at Finanstilsynet har vanskeligheder med at kontrollere og overvåge det sorte lånemarked, som nærmest er eksploderet efter vedtagelsen af ÅOP-loftsloven sidste år. Det er da klart, at Finanstilsynet har udfordringer med at kontrollere et sort marked, der jo i sagens natur netop opererer skjult.

Finans & Leasing har tidligere advaret om, at man med den meget hårde markedsføringsregulering i forbindelse med ÅOPloftsloven sidste år presser låntagere ud på et sort lånemarked. Og det er så netop det, der sker nu. De regulerede, ordentlige långivere (banker og forbrugslånevirksomheder) er forhindret i at markedsføre i øvrigt fuldt lovlige lån, leasing m.v. på sociale medier. Det giver naturligt en søgning mod ulovlige lån på nettet.

Vi vil derfor endnu en gang opfordre politikerne til at lempe markedsføringsloven, så det bliver muligt for långiverne at annoncere på sociale medier. Det er i dag ikke muligt pga. risikoen for at blive sammenblandet for reklamer for spil, hvilket vores medlemmer ingen chance har for at undgå. I stedet skulle man indføre et forbud mod markedsføring af lån direkte rettet mod spil. Det vil have den ønskede effekt, og samtidig vil flere have mulighed for at få lån hos ordentlige långivere og ikke blive presset ud på det sorte lånemarked. For hvem er det, der er de første til at optage den slags lån? Det er de svageste og mest udsatte i vores samfund, og det kan ikke være rigtigt, at de skal være så dårligt beskyttet.