Spring til indhold

Vanvidsbilisme skal bekæmpes med alle våben

Vanvidsbilisme skal bekæmpes med alle våben - også licensordning for leasingselskaber og bedre kontrol med kloning af biler

DR TV viste i går programmet “Kriminelt – torpederet af en vanvidsbilist”. En udsendelse, som til fulde demonstrerede, hvor ødelæggende og afskyvækkende vanvidsbilisme er. Og et fænomen, der skal bekæmpes med alle midler.
Finans og Leasing har længe foreslået en licensordning for leasingselskaber for at fjerne de brodne kar. Faktum er nemlig, at kriminelle bander står bag nogle leasingselskaber. Det er endda beskrevet i Trafikministerens lov om vanvidskørsel. Vi kalder på regeringen for et opgør med disse ulovligheder, som ifølge kilder i politiet står bag 30-40.000 klonede biler. Og som i væsentligt omfang holder hånden under bandernes kriminalitet. Det er vores håb, at regeringen vil være med til en sådan licensordning.

En del af problemet med vanvidsbilisme er også brodne kar blandt synshaller, som aktivt medvirker til indregistrering af klonede biler. Der skal derfor strammes op på Færdselsstyrelsens tilsyn med disse.

Disse to tiltag vil forebygge, at muskelbiler falder i de forkerte hænder og bliver brugt til vanvidskørsel. 

Vi er enige i, at vanvidsbilister skal straffes hårdt, og at politiet skal sørge for, at det brugte køretøj fjernes fra vejen med det samme. Men DR’s udsendelse viste også, hvor urimelig og ulogisk reglen om konfiskation af tredjemands ejendom er. I udsendelsen eksemplificeret ved en vognmand, der stod til at miste en varebil, fordi en chauffør havde kørt vanvittigt i sin fritid.
 
Biler brugt til vanvidskørsel kan godt konfiskeres med respekt af leasinggivers ejendomsret, som det i dag sker ved biler, der er pantsat til banken, hvor panthaver får dækket sin restgæld i køretøjet ved salg på auktion. Politiets tal viser jo, at der ikke bare er leasede muskelbiler, der køres vanvidskørsel i. Det kalder på en ligestilling mellem finansierede og leasede køretøjer.