Spring til indhold

Giv leasingselskaber oplysninger om kørekort, ikke straffeattester!

Finans & Leasing har netop sendt høringssvar til Justitsministeriet vedr. udkast til revideret bekendtgørelse om straffeattester. Leasinggiveres adgang til at kigge i kundernes straffeattester er en del af indsatsen mod vanvidsbilisme. Vanvidsbilisme skal afgjort bekæmpes, men adgang til straffeattester er ikke det rigtige redskab.

Fra en vanvidsbilist bliver stoppet til han/hun får en dom, går der typisk ret lang tid (måneder/år). Derfor vil vi ikke kunne se det på straffeattesten, hvis vanvidsbilisten ugen efter forsøger at lease en bil. Det ville vi kunne, hvis vi i stedet havde adgang til at se, om kørekortet var inddraget. Det bliver det nemlig med det samme, når man bliver stoppet af politiet for at køre vanvittigt. Og det vil ret hurtigt fremgå af politiets register.

På den baggrund mener vi også, at det er uproportionalt, at en leasingtager skal fremvise sin straffeattest for at lease en bil. Det må være nok, at leasingselskabet ved, om man har ret til at køre i bilen eller ej. Det viser jo indirekte, at der ikke har været kørt vanvidskørsel. Ydermere er adgang til kørekortregister helt oplagt for at kunne udføre know your customer efter hvidvaskloven korrekt og undgå hvidvask og terrorfinansiering.